Comisarul pentru Justiţie preia portofoliul concurenţei. Vestager candidează la preşedinţia Băncii Europene de Investiţii

Comisarul European pentru Justiţie, Didier Reynders, preia temporar portofoliul concurenţei în cadrul executivului european, înlocuind-o pe Margrethe Vestager, responsabila daneză, care a decis să îşi ia un concediu fără plată pentru a candida la preşedinţia Băncii Europene de Investiţii (BEI), potrivit informaţiilor furnizate de AFP.

Margrethe Vestager, cunoscută pentru aplicarea de amenzi record grupului Google şi pentru opoziţia faţă de fuziunea producătorilor de căi ferate Alstom şi Siemens, a confirmat oficial candidatura sa la preşedinţia BEI printr-un mesaj postat pe platforma X.

În cazul în care candidatura sa pentru conducerea instituţiei de finanţare a Uniunii Europene va eşua, Margrethe Vestager va avea opţiunea de a reveni la postul său la Bruxelles.

Actualul preşedinte al BEI, germanul Werner Hoyer, în vârstă de 71 de ani, se pregăteşte să-şi încheie al doilea mandat de şase ani, iar Margrethe Vestager este una dintre candidaţii favoriți. Rivala principală a danezei în această cursă este ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino, care şi-a anunţat candidatura în luna august.

Numirea noului preşedinte al BEI este în mâinile miniştrilor economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană, care vor discuta şi vor ajunge la un acord cu privire la candidatul potrivit în cadrul următoarei lor întâlniri programate pentru 16 septembrie la Santiago de Compostela, Spania.

Banca Europeană de Investiţii este o instituţie de finanţare pe termen lung a Uniunii Europene, cu acţionari în statele membre ale UE. În cei peste 60 de ani de existenţă, BEI susţine că a investit peste 1.000 de miliarde de euro în domenii precum climă şi mediu, coeziune socială, inovare şi sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *