Comisarul european Johannes Hahn: „Conducta Nord Stream 1 ar putea să nu mai intre în funcțiune”

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn

Comisia Europeană se așteaptă ca gazoductul Nord Stream 1 să nu fie repornit după întreținerea anuală de 10 zile, care ar trebui să se încheie joi. „Lucrăm pe baza ipotezei că nu va mai intra în funcțiune”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, potrivit Wall Street Journal, preluat de Hotnews.

Oficialii europeni iau în calcul și această variantă de lucru, după ce Gazprom a transmis, luni, că nu poate garanta livrările de gaze, invocând o situație de forță majoră care ar fi fost cauzată de circumstanțe extraordinare, pe care însă nu le-a detaliat. Acest fapt a sporit și mai mult temerile că livrările de gaze ar putea să nu fie repornite prin conducta Nord Stream 1.

Lucrările de revizie anuală a gazoductului care transportă cea mai mare parte a gazelor naturale către Europa, prin Marea Baltică, au fost începute pe 11 iulie. Două zile mai târziu, Gazprom a anunțat că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream după perioada de mentenanță, deoarece nu a primit, încă, o turbină aflată în reparații la filiala Siemens Energy din Canada. La scurt timp, în ciuda opoziției Ucrainei – care a invocat că și instalațiile trebuie suspuse regimului de sancțiuni – Canada a decis, totuși, că va turna echipamentele pentru conducta Nord Stream 1, anunțul fiind făcut de ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson.

Canada ar fi trimis luni cu avionul turbina pentru gazoductul Nord Stream 1 în Germania, după ce au fost finalizate lucrările de reparații, și se așteaptă ca echipamentul să ajungă la Gazprom în jurul datei de 24 iulie. Echipamentele ar urma să poată fi folosite, conform estimărilor, în luna septembrie, când gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să fie pe deplin funcțional.

Înainte de a opri conducta pentru lucrări de mentenanță, Gazprom sistase deja la 40% livrările de gaze prin Nord Stream 1.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii