Comisar european: Un an istoric pentru extinderea UE

Comisarul european pentru extindere şi vecinătate, Oliver Varhelyi, a prezis, ieri, că 2023 va fi „un an istoric” pentru extinderea Uniunii Europene, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Speranţa mea, şi poate că treptat va deveni o predicţie, este că anul acesta va fi un an istoric în extinderea Uniunii Europene, deoarece noua situaţie geopolitică dă un impuls procesului de extindere în general”, a spus politicianul ungur în discursul său de deschidere la cea de-a doua ediţie a Conferinţei Mediteranei de Est şi Europei de Sud-Est.

Varhelyi şi-a început discursul avertizând asupra zilelor dificile prin care trece blocul comunitar şi dând asigurări că extinderea este o chestiune „geopolitică” şi se va întâmpla „în curând”.

În ceea ce priveşte instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina, la care se adaugă acum izbucnirea violenţelor din Orientul Mijlociu, Varhelyi a subliniat că Uniunea Europeană a parcurs „un drum lung chiar anul acesta şi anul trecut” şi a plasat extinderea „pe agendă politică cea mai importantă a Europei”.

În prezent, UE are deschise negocieri de aderare cu Balcanii de Vest şi, deşi îngheţate, cu Turcia, în timp ce studiază dacă să le înceapă cu Ucraina și Republica Moldova, în lumina unui raport conform căruia Comisia Europeană intenţionează să-l publice la începutul lunii noiembrie.

În plus, a adăugat comisarul european, Kosovo a primit în sfârşit liberalizarea vizelor şi a solicitat, de asemenea, să devină membru al Uniunii Europene.

Facebook

Comentarii

64 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *