Comisarul austriac: Aderarea Ucrainei la UE ”este un maraton, nu un sprint”

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, a atras atenţia astăzi că procesul de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei ”este un maraton, nu un sprint”, dar a subliniat totodată că ”destinul” acestei ţări ”este în Europa”, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Politicianul austriac a făcut această declaraţie chiar în ziua în care circa 15 comisari europeni se reunesc la Kiev cu membri ai guvernului ucrainean, iar vineri se va desfăşura un summit între Ucraina şi UE la care vor participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Procesul de aderare la UE este un maraton, nu un sprint”, a afirmat Hahn în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European despre summitul UE-Ucraina.

Cu toate acestea, Hahn a dat asigurări că ”destinul” Ucrainei ”este în Europa” şi că ”drumul comun european” s-a decis în iunie 2022, când fostei republici sovietice i-a fost acordat statutul de ţară candidată.

Comisia va sprijini Ucraina pe parcursul întregului său proces de aderare, a declarat Hahn, subliniind că s-a constat ”un impuls uriaş al reformelor” din partea Urcainei, în ciuda războiului.

Comisarul european a adăugat că reuniunea de joi şi summitul de vineri vor trimite un mesaj foarte clar Ucrainei cu privire la sprijinul acordat fostei republici sovietice ”atât cât va fi nevoie”.

”Vom dezbate eforturile de reformă din Ucraina, alinierea suplimentară a legislaţiei sale la cea a UE şi vom lua noi măsuri pentru a spori cooperarea sectorială”, a explicat el.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *