Scandal diplomatic după coliziunea unui avion rusesc cu o dronă americană

O dispută diplomatică a început marți, după ce un avion de luptă rusesc a hărțuit și apoi a lovit o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre, obligând SUA să abandoneze aeronava fără echipaj în apă.

Coliziunea a sporit tensiunile dintre SUA și Rusia, care au crescut deja din cauza războiului din Ucraina. În urma doborârii, Departamentul de Stat l-a convocat pe ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov. Un purtător de cuvânt al departamentului, care nu a fost autorizat să vorbească în mod oficial din cauza cutumelor departamentului, a declarat marți după-amiază că Antonov s-a întâlnit cu secretarul adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, „pentru a discuta despre operațiunile nesigure și neprofesioniste ale Rusiei deasupra Mării Negre, care au dus la doborârea astăzi a unui avion american fără pilot”, potrivit POLITICO.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului, Ned Price, a declarat anterior că administrația a informat aliații și partenerii cu privire la coliziune și că a luat legătura cu oficialii ruși în legătură cu aceasta, de asemenea. Ambasadorul SUA la Moscova, Lynne Tracy, a exprimat îngrijorarea Ministerului rus de Externe, a precizat Price.

Drona MQ-9 Reaper efectua un zbor de rutină înainte de a fi interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești Su-27. Avioanele de luptă au aruncat combustibil pentru avioane pe dronă și au zburat în fața acesteia într-o „manieră nesăbuită, nepotrivită din punct de vedere ecologic și neprofesionistă”, potrivit unei declarații a Comandamentului European al SUA.

Unul dintre avioanele rusești a lovit apoi elicea dronei, făcând-o imposibil de zburat și determinând operatorii americani să o abandoneze în Marea Neagră. Doborârea dronei are loc în contextul în care războiul din Ucraina a intrat în al doilea an. Președintele Joe Biden intenționează să mențină forțele americane în afara războiului, chiar dacă a promis că va continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Moscovei.

Facebook

Comentarii

54 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *