A fost semnat contractul pentru retehnologizarea barajului Vidraru

În prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a fost semnat astăzi – după mai multe încercări nereușite – contractul de execuție pentru retehnologizarea barajului Vidraru.

La ceremonia de semnare a contractului a asistat şi ambasadoarea Croaţiei la Bucureşti, Marija Kapitanovic, în procesul de retehnologizare urmând să fie implicată şi o companie croată.

Investiția se ridică la 188,3 milioane de euro și include consolidarea barajului și a centralei, fiind considerat un proiect de mare complexitate.

Pornind de la gradul mare de dificultate pe care îl are construcția, Marcel Ciolacu a amintit efortul miilor de muncitori care au lucrat pentru amenajarea lacului de acumulare. 

”A fost un efort incredibil de zeci de mii de ore de muncă în condiţii deosebit de grele, în care, din păcate, au fost şi accidente şi multe vieţi pierdute. Au forat zeci de kilometri de galerii subterane. Au excavat milioane de metri cubi de rocă şi au turnat mii de tone de beton ca să închidă acest baraj în arc, una dintre cele mai mari lucrări hidroenergetice din România”, a declarat premierul, citat de News.ro.

Marcel Ciolacu a mai afimat că, în România, nu s-a investit niciodată cum se face în această perioadă. 

”Iar investiţia de azi de retehnologizarea şi amenajarea Hidrotehnicii de la Vidraru de peste 200 de milioane de euro este unul din obiectivele esenţiale pentru sistemul nostru energetic”, a mai spus premierul Ciolacu.

Barajul Vidraru a fost construit, în 1966, pe râul Argeș. La momentul inaugurării, a fost al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare.

Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *