Ciolacu – Denkov, discuții la București despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, se află astăzi în vizită de lucru în România, el fiind primit la Palatul Victoria de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu premierul bulgar îndeosebi despre planurile de aderare a României şi Bulgariei la spațiul Schengen, cât mai curând posibil. Ciolacu a subliniat, cu această ocazie, că cele două ţări au făcut eforturi suplimentare în acest sens și sunt îndreptățite la o aderare rapidă la spațiul de liberă circulație.

”Suntem în continuare angajaţi în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migraţiei şi protejare a frontierelor externe. Prin tot ceea ce a făcut, România a demonstrat, o dată în plus, că este un partener responsabil şi de încredere al UE în acest domeniu şi un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune. Am convenit menţinerea dialogului între noi, precum şi cu ceilalţi parteneri europeni. Personal, vreau să mulţumesc Spaniei, şi în special premierului Pedro Sanchez, pentru sprijinul deschis de a avansa cu acest dosar în eforturile comune de a adera la spaţiul Schengen”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Bulgaria: Să finalizăm discuțiile cu statele care mai au rezerve

Aflat la prima sa vizită bilaterală de la numirea în funcție, premierul bulgar, Nikolai Denkov, a subliniat că, în această fază, este nevoie să fie inițiate discuții, la nivel politic și de experți, cu statele care încă mai au rezeve pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Suntem unanim de acord că am îndeplinit toate criteriile care au fost puse de UE și, de asemenea, nu e întâmplător că avem o decizie pozitivă a Comisiei Europene, a Parlamentului European. Trebuie să finalizăm procesul, în discuții atât la nivel politic, cât și la nivel de experți cu aceste state care încă mai au rezerve. Am făcut planuri concrete de acțiune între ministerele noatre de interne, poliția de frontieră, la nivel politic și vom lucra împreună pentru a se putea finaliza pozitiv acest proces”, a declarat premierul bulgar.

Construirea unui nou pod Giurgiu-Ruse și securitatea la Marea Neagră

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că, în cadrul discuţiilor, s-au abordat și alte două subiecte de interes pentru ambele părți, și anume implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă precum şi construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu -Ruse.

”Discuţiile noastre au atins domenii de impact pentru cetăţenii noştri, precum transporturile sau energia. Vreau să semnalez interesul arătat de ambele părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă, precum şi pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu -Ruse”, a afirmat premierul României.

Marcel Ciolacu a precizat că România și Bulgaria au o bună cooperare și în domeniul energetic, sens în care au în vedere o mai bună interconectare a coridoarelor de transport al gazelor naturale, dar şi un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziţiei verzi.

Premierul a precizat că a discutat cu premierul Denkov și despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, atât de profund afectată de războiul din Ucraina.

”Am subliniat interesul de a continua cooperarea strânsă între România şi Bulgaria pentru promovarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre şi menţinerea în atenţia aliată a evoluţiilor de securitate din această regiune”, a mai spus șeful executivului, Marcel Ciolacu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *