Ciolacu: Avem în plan aderarea la Schengen terestru, în anul acesta

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, astăzi, la Timişoara, că aderarea României la Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, reprezintă o victorie, dar că se urmăreşte o aderare completă, și cu frontierele terestre, până la finalul acestui an.

„Şi iată, am reuşit ca de la 31 martie să avem Schengen aerian şi Schengen maritim. Este un prim pas, care ne confirmă că suntem pe un drum ireversibil, este o victorie a României, a tuturor celor care au crezut în acest proiect şi vă asigur că avem în plan ca, până la sfârşitul anului, să avem o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru”, a declarat șeful executivului, citat de Agerpres.

Marcel Ciolacu a subliniat, însă, că, pentru reușita acestui proiect de țară, este nevoie ca interesele naționale să primeze în fața celor politice.

„Pentru ca acest lucru să poată fi îndeplinit, trebuie însă ca interesul românilor şi al României să primeze în faţa orgoliilor politice. Nimic nu se poate construi atunci când este haos şi forţele politice se ceartă între ele”, a spus Ciolacu.

„Este nevoie de stabilitate şi de o voce unitară în jurul proiectelor majore de ţară, aşa cum este Schengen”, a insistat premierul.

Un alt proiect amintit de Ciolacu, pe care România trebuie să-l ducă la îndeplinire prin eforturi conjugate, este și cel de ridicare a vizelor pentru SUA în 2025, iar pentru anul 2026 se urmărește aderare țării la OCDE.

Întrebat dacă a fost condiţionată intrarea completă în Schengen de rămânerea actualei coaliţii la guvernare, prim-ministrul a răspuns că nu a pus nimeni o asemenea condiţie, dar a admis că, în ţările cu stabilitate politică, este un ritm accelerat de dezvoltare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *