Cinci țări concurează pentru șefia Băncii Europene de Investiţii

Funcţia de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii – post de conducere pe care guvernele membre ale UE trebuie să îl atribuie în următoarele 12 luni – este vizat de cinci candidați, potrivit ministrului belgian de Finanţe, Vincent van Peteghem, transmite Reuters.

De asemenea, ţările UE vor decide anul viitor și cine va conduce primele trei instituţii ale blocului – Comisia, Consiliul şi Parlamentul – plus şeful politicii externe.

Actualul şef al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer (Germania), ocupă funcţia din 2012. Acesta va demisiona la sfârşitul anului, lăsând un post vacant la o bancă care are un bilanţ total de 544 de miliarde de euro (582,24 miliarde de dolari) şi capital subscris de 249 miliarde de euro.

Principalii candidaţi sunt Margrethe Vestager (Danemarca) – vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de portofoliul cheie al concurenţei şi ministrul de finanțe, Nadia Calvino (Spania).

De asemenea, Daniele Franco (Italia) – de la banca centrală italiană, neafiliat politic – vizează acest post. Și-au anunțat intenția de a prelua funcția și cei doi vicepreședinți ai băncii europene –Teresa Czerwinska (Polonia) şi Thomas Ostros (Suedia).

Băncii Europene de Investiţii este componenta de finanţare a UE şi este activă în 160 de ţări, oferind împrumuturi, garanţii, investiţii în acţiuni şi servicii de consultanţă. Se concentrează în special pe combaterea schimbărilor climatice şi pe conservarea mediului şi a energiei durabile.

Daneza Margrethe Vestager are sprijinul grupului politic Renew

Oficialii UE spun, însă, că alegerea noului şef al BEI ar fi legată de alegerea următorului şef al entităţii de supraveghere bancară – Mecanismul Unic de Supraveghere – care urmează să fie ales de Banca Centrală Europeană, pe 13 septembrie. Adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Germaniei, Claudia Buch, şi omologul său spaniol, Margarita Delgado, sunt ambii în cursă.

Dacă spaniolul va primi slujba SSM, ar reduce şansele lui Calvino pentru BEI, pentru că doi spanioli cu două posturi de top  în sectorul financiar ar fi consideraţi prea mulţi.

Dimpotrivă, o numire a lui Buch pentru SSM, care este văzut ca un favorit, ar spori şansele lui Calvino, spun oficialii.

De cealaltă parte, Margrethe Vestager are sprijinul grupului politic Renew al partidelor liberale UE, care include partidul francez de guvernământ al preşedintelui Emmanuel Macron, dar unii oficiali francezi au avertizat că sprijinul Parisului nu a fost asigurat.

Numirea la conducerea BEI va fi discutată săptămâna viitoare, la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, în Spania, dar o decizie este aşteptată probabil abia în octombrie, au declarat oficialii apropiaţi de discuţii, informează News.ro.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *