China vrea detensionarea conflictului ucrainean

China se așteaptă la o detensionare a conflictului ucrainean, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, după atacurile Rusiei asupra Kievului din această dimineață, potrivit Digi24.          

„Am luat act de aceasta (explozii la Kiev – n.r.). China speră că tensiunile vor începe să se reducă cât mai curând posibil”, a susținut oficialul chinez.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Beijingul susține, în continuare, că războiul din Ucraina trebuie să fie oprit, pe calea diplomației, și restabilită pacea.

„Este nevoie să sprijinim toate eforturile care vizează găsirea unei soluții pașnice a situației. Sperăm că părțile interesate vor putea rezolva problema prin discuții”, a subliniat Mao Ning.

China se așteaptă și ca țările să își respecte reciproc suveranitatea, în conformitate cu principiile Națiunilor Unite. „China este pregătită să continue să joace un rol constructiv, în rezolvarea situației”, a afirmat Mao Ning.

China a făcut apel la încetarea ostilităților și la sfârșitul lunii trecute, pe 21 septembrie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială.

„Facem apel să se obțină o încetare a focului și ostilități, prin dialog și negocieri. Să găsească cât mai curând posibil o soluție care să țină cont de preocupările legitime de securitate ale fiecărei țări”, a precizat ministerul de externe chinez, la vremea respectivă.

Președintele Xi Jinping, care vrea să obțină al treilea mandat istoric, la congresul Partidului Comunist, s-a întâlnit, la sfârșitul lunii august, la un summit la Samarkand, în Uzbekistan, cu președintele rus Vladimir Putin.

„Apreciem în mod deosebit poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în privința crizei din Ucraina”, i-a declarat Putin lui Xi Jinping, în cadrul primei întrevederi pe care cei doi șefi de stat au avut-o de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Armata ucraineană a anunţat că Rusia a lansat, astăzi, 75 de rachete – dintre care 43 au fost doborâte de antiaeriana ucraineană – asupra Ucrainei, într-o serie de bombardamente asupra mai multor oraşe ucrainene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *