China: SUA a „pus în pericol” pacea în strâmtoarea Taiwan

China a acuzat Statele Unite că „pun în pericol” pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, după ce un avion militar american P-8A Poseidon de patrulare maritimă și recunoaștere a traversat luni această cale navigabilă sensibilă.

Beijingul a fost indignat de misiunile militare americane prin strâmtoarea îngustă, cel mai frecvent de nave de război, dar ocazional de avioane, afirmând că China „are suveranitate, drepturi suverane și jurisdicție” asupra căii navigabile. Taiwan și Statele Unite contestă acest lucru, afirmând că este o cale navigabilă internațională.

Statele Unite au declarat anterior că astfel de misiuni arată angajamentul SUA față de un Indo-Pacific liber și deschis. Ministerul Apărării din Taiwan, în propria declarație scurtă, a transmis că aeronava a zburat în direcția sud prin strâmtoare. Forțele taiwaneze au urmărit aeronava în timp ce aceasta zbura prin strâmtoare, a precizat ministerul, menționând că situația a fost „normală”.

China, care revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, și-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei în ultimii trei ani, în încercarea de a forța Taiwanul să accepte suveranitatea Beijingului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *