China a prezentat un plan de pace pentru Ucraina

Ministerul chinez de Externe solicită evitarea ca războiul dintre Rusia și Ucraina să „scape de sub control” și a pledat ca părțile implicate să se angajeze în dialog și negocieri pentru a soluționa conflictul.

Planul Chinei, care a fost publicat vineri dimineață de Ministerul de Externe, coincide cu prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia. În planul în 12 puncte, China cere încetarea focului între Ucraina și Rusia și o detensionare treptată a situației pentru a deschide calea discuțiilor pentru pace.

China cere, de asemenea, încetarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, stabilirea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și măsuri pentru asigurarea exportul de cereale după ce întreruperile au determinat creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial, anul trecut.

„Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui”, a declarat ministerul chinez într-un comunicat. „Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor și să prevină accentuarea crizei sau chiar scăparea acesteia de sub control. Toate părțile ar trebui să îndemne Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct, cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situația și a ajunge în cele din urmă la o încetare a focului cuprinzătoare”, se arată în document.

Propunerea insistă că „suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale tuturor țărilor să fie garantate efectiv”.

Planul insistă, de asemenea, pentru încetarea „mentalității Războiului Rece”, care este termenul standard al Beijingului pentru ceea ce consideră că este dominația globală a Statelor Unite și amestecul său în afacerile altor țări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *