China și Rusia, exerciții navale comune pentru „aprofundarea” parteneriatului

Exercițiile comune între marina chineză și cea rusă în Marea Chinei de Est, care încep în această săptămână, vor „aprofunda și mai mult” cooperarea dintre Moscova și Beijing, a anunțat China.

Exercițiile vor avea loc în largul coastei provinciei Zhejiang, la sud de Shanghai, de miercuri până marțea viitoare, potrivit unui scurt anunț postat luni de armata chineză.

„Acest exercițiu comun are ca scop demonstrarea determinării și capacității celor două părți de a răspunde în comun la amenințările la adresa securității maritime și de a aprofunda și mai mult parteneriatul strategic global de coordonare China-Rusia din noua eră”, se arată în anunț.

Ministerul rus al Apărării a precizat că marina chineză a planificat să desfășoare mai multe nave de război de suprafață și un submarin pentru acest exercițiu și că vor participa avioane militare din ambele părți. China nu a oferit informații imediate cu privire la unitățile care vor lua parte la exercițiu, care are loc într-un moment în care legăturile dintre Moscova și Beijing – deși tensionate de invazia Rusiei în Ucraina – au rămas puternice, iar China a oferit acoperire politică pentru războiul Rusiei împotriva vecinului său, pe fondul condamnării internaționale a agresiunii Moscovei.

De asemenea, mai recent, Rusia a sprijinit puternic China pe fondul tensiunilor acesteia cu SUA în legătură cu Taiwanul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *