China semnează un acord cu Gazprom pentru a plăti livrările de gaze în ruble

Gazprom, gigantul energetic rus Gazprom, a declarat că a semnat un acord cu China pentru a începe plățile pentru livrările de gaze către China în yuani și ruble în loc de dolari americani.

„Noul mecanism de plată este o soluție reciproc avantajoasă, oportună, fiabilă și practică”, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat într-un comunicat după o întâlnire prin videoconferință cu șeful grupului petrolier chinez CNPC, Dai Houliang.

China încheie un acord cu Gazprom

Miller a adăugat că aceasta va „simplifica calculele” și „va deveni un exemplu excelent pentru alte companii”. Miller l-a informat pe omologul său chinez despre „stadiul lucrărilor la proiectul de furnizare de gaze prin „ruta estică”, gazoductul „Puterea Siberiei””, care leagă rețelele de gaze rusești și chinezești, se arată în comunicatul Gazprom.

Gazprom nu a oferit mai multe detalii despre acest sistem și nici nu a precizat când se vor schimba plățile din dolari în ruble și yuani. Schimbarea face parte dintr-un efort de a reduce dependența Rusiei de dolarul american, euro și alte valute forte, care a fost accelerată de sancțiunile occidentale ca răspuns la războiul din Ucraina. Recent, Rusia a lucrat la construirea unor legături economice mai strânse cu China și alte țări non-occidentale.

La începutul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a obligat clienții europeni să deschidă conturi bancare în ruble la Gazprombank și să plătească în moneda rusă dacă vor să continue să primească gaz rusesc, notează Al Jazeera. Au fost întrerupte livrările către unele companii și țări care au refuzat termenii acordului, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie.

Kremlinul a declarat că livrările de gaz rusesc către Europa nu vor fi reluate până când nu vor fi ridicate sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *