China: Revoltă fără precedent – „Jos Partidul Comunist!”

Protest neobișnuit de dur în China: sâmbătă, 26 noiembrie, sute de tineri s-au adunat în centrul Shanghaiului, scandând ”Xi Jinping, demisia!” și „Jos Partidul Comunist!”. În capitala economică a Chinei, mitingul spontan s-a caracterizat prin lozinci de un curaj fără precedent în ultimii ani împotriva puterii.

Demonstranții au comemorat victimele incendiului care a ucis, recent, zece persoane în Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, în vestul Chinei. Tragedia este pusă pe seama strategiei guvernamentale zero Covid, pentru că sosirea pompierilor și ambulanțelor la locul incendiului a fost blocată din cauza restricțiilor de circulație.

În urma incendiului mortal din orașul lor, mii de locuitori ai capitalei Xinjiang au ieșit în stradă vineri seara, înfruntând o izolare care durează de peste o sută de zile, în această regiune deja marcată de o represiune de ani de zile împotriva uigurilor și a altor minorități musulmane, relatează Le Monde.

Incidentele s-au înmulțit în China în ultimele săptămâni, semn al frustrării tot mai mari în rândul populației afectate de restricții. Ciocniri cu forțele de ordine au avut loc în al treilea, respectiv al patrulea oraș ca populație din China, Canton și Chongqing. La Zhengzhou, capitala provinciei Henan, în interiorul uriașei fabrici taiwaneze Foxconn, principala producătoare de iPhone din lume, mii de muncitori s-au confruntat cu poliția.

„Este prima dată în viața mea când văd o astfel de mobilizare, pe stradă, nu online. Cred că acesta este un eveniment important. Ceea ce s-a întâmplat în Urumqi nu poate fi decât opera unui guvern inuman. Însă prima reacție a guvernului chinez este de a pune căluș oamenilor”, a declarat, conform presei internaționale, un student participant la protestul din Shanghai.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *