China restricționează exporturile de drone

China a anunţat ieri că va impune restricţii la exporturile de drone, declarând că doreşte să protejeze, în acest fel, ”securitatea şi interesele naţionale”, pe fondul tensiunii crescânde cu Statele Unite privind accesul la tehnologie, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Restricţiile privind echipamentele, inclusiv unele motoare de drone, lasere, echipamente de comunicaţii şi sisteme anti-drone vor intra în vigoare de la 1 septembrie, a declarat ministerul Comerţului din această țară.

Măsurile ar afecta, de asemenea, și unele drone de consum: nici o dronă civilă nu va mai putea fi exportată în scopuri militare, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Autorităţile au notificat ţările şi regiunile relevante cu privire la această măsură, a spus purtătorul de cuvânt.

China are o mare industrie de producţie de drone şi exportă pe mai multe pieţe, inclusiv SUA.

Parlamentarii americani au spus că peste 50% dintre dronele vândute în SUA sunt produse de o companie cu sediul în China şi sunt cea mai populară dronă folosită de agenţiile de siguranţă publică.

”Nu am proiectat şi fabricat niciodată produse şi echipamente pentru uz militar şi nici nu am comercializat sau vândut niciodată produsele noastre pentru a fi utilizate în conflicte militare sau războaie în nici o ţară”, a afirmat producătorul de drone, care a subliniat și că va respecta reglementările Chinei privind controlul exporturilor.

Aceste precizări vin după ce China a fost acuzată, în mai multe rânduri, că livrează Rusiei drone pentru războiul din Ucraina, fapt respins de statul chinez.

Limitările de acum ale exportului de drone au venit după ce China a anunţat, luna trecută, restricţii privind exportul unor metale utilizate pe scară largă în fabricarea cipurilor, în urma măsurilor Statelor Unite de a restricţiona accesul Chinei la tehnologii cheie, cum ar fi echipamentele de fabricare a cipurilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *