China pune presiuni asupra SUA să-și îndeplinească obligațiile în materie de climă

Statele Unite trebuie să își îndeplinească obligațiile internaționale privind schimbările climatice și să facă mai mult decât să „strige sloganuri”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Zhao Lijian, în urma unei decizii a Curții Supreme a SUA care limitează capacitatea Washingtonului de a reduce emisiile din sectorul energetic.

China face presiuni asupra SUA

Curtea Supremă a votat pentru a limita autoritatea Agenției pentru Protecția Mediului din SUA de a reglementa emisiile de gaze cu efect de seră de la centralele electrice existente pe bază de cărbune și gaz, în conformitate cu Legea privind aerul curat, ceea ce a stârnit consternarea ecologiștilor. Zhao a declarat reporterilor, în cadrul unei ședințe de informare periodice, că hotărârea a fost criticată de comunitatea internațională, adăugând că „nu este suficient să strigăm doar sloganuri pentru a combate schimbările climatice”.

„Îndemnăm țările dezvoltate, inclusiv Statele Unite, să facă față responsabilităților lor istorice și să dea dovadă de mai multă ambiție și acțiune”, a adăugat el.

Ecologiștii din China au declarat că decizia ar putea submina și mai mult relația mai amplă privind clima dintre Beijing și Washington, care a jucat un rol crucial în asigurarea acordurilor globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în urma încălzirii climei.

„Decizia are implicații profunde și va slăbi semnificativ condițiile pentru viitoarele discuții SUA-China privind clima. Partea chineză crede că nu va exista niciun quid pro quo privind clima între ei și Statele Unite.”, a declarat Li Shuo, consilier senior la Greenpeace.

Retrocedarea” Statelor Unite ar putea, de asemenea, să facă mai puțin probabil ca China să ia mai multe măsuri pentru a-și reduce consumul de cărbune, care a atins un nivel record în 2021, a adăugat Li. Președintele Xi Jinping a promis anul trecut că statul chinez va începe să reducă consumul de cărbune în 2026, iar grupurile de reflecție de stat se așteaptă ca nivelul de capacitate de generare a energiei electrice pe bază de cărbune să crească cu încă 150 de gigawați în perioada 2021-2025. Pe fondul preocupărilor legate de creșterea economică și de securitatea energetică, înalții oficiali au continuat să sublinieze necesitatea de a gestiona cu atenție tranziția energetică cu emisii reduse de carbon.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii