China lansează o anchetă împotriva UE

China a anunţat, astăzi, că a deschis o anchetă împotriva Uniunii Europene cu privire la ”subvenţii” şi ”obstacole în calea investiţiilor”.

Ancheta este demarată de Ministerul Comerțului chinez și vine ca reacție la un demers al UE, care a deschis o serie de proceduri cu privire la practici comerciale ale Beijingului pe care le consideră neloiale, relatează AFP, citată de News.ro.

”Ministerul Comerţului anchetează cu privire la practici ale UE în domeniul obstacolelor în calea comerţului şi investiţiilor întreprinderilor chineze”, anunţă ministerul, într-un comunicat.

Comisia Euroepană a lansat în ultimele luni o serie de proceduri împotriva Chinei.

La mijlocul lui februarie, executivul european a deschis și prima anchetă, în cadrul noii reglementări împotriva subvenţiilor, împotriva unei filiale a constructorului feroviar chinez CRRC – numărul unu mondial în sector. În cele din urmă, grupul asiatic s-a retras de la licitația pentru furnizarea de trenuri electrice în Bulgaria.

La sfârșitul lui aprilie, Comisia Europeană a lansat o altă anchetă cu privire la achizițiile unor dispozitive medicale din China, suspectând practici ”discriminatorii”. Alte anchete vizează construcţia de automobilele şi sectorul eolian.

La începutul lui iulie, UE a impus taxe vamale – suplimentare – de până la 38% importurilor unor maşini electrice chinezeşti, o decizie care ar putea deveni definitivă în noiembrie. Bruxellesul acuză Baijingul de faptul că şi-a favorizat, în mod ilegal, contructorii prin subvenţii.

Ministerul chinez al Comerţului subliniază miercuri că ancheta este motivată de o plângere a Camerei de Comerţ a Chinei. Această plângere vizează ”produse precum locomotive, energia fotovoltaică, energia eoliană”, precizează ministerul.

Această anchetă cu privire la subvenţiile UE urmează să se încheie la 10 ianuarie 2025, dar poate fi prelungită cu trei luni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *