China investește masiv în Africa

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis joi peste 50 de miliarde de dolari finanţare pe trei ani ţărilor africane, in fata a 50 de lideri care s-au reunit la Beijing, informează AFP, potrivit Agerpres.

Această sumă, echivalentă cu aproximativ 45 de miliarde de euro, este menită să întărească schimburile în infrastructuri şi comerţ între gigantul asiatic, a doua economie mondială, şi Africa.

Summitul Forumului de Cooperare China-Africa, cea mai mare adunare diplomatică organizată la Beijing după pandemia de COVID-19, reuneşte de miercuri până vineri peste 50 de lideri africani, potrivit media de stat chineze.

Relaţiile China-Africa trec prin „cea mai bună perioadă a lor de istorie”, a afirmat Xi Jinping în timpul ceremoniei de deschidere a summitului, în Palatul Poporului, o clădire uriaşă situată lângă celebra Piaţă Tiananmen.

„China este gata să aprofundeze cooperarea cu ţările africane în industrie, agricultură, infrastructuri, comerţ şi investiţii”, a adăugat el.

„În următorii trei ani, guvernul chinez vrea să furnizeze o susţinere financiară în valoare de 360 de miliarde de yuani”, adică 50,7 miliarde de dolari, a anunţat Xi, promiţând de asemenea că va ajuta la „înfiinţarea unui milion de locuri de muncă în Africa”.

Luând şi el cuvântul la summit, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a dat asigurări că Africa şi China, cooperând împreună, pot „realiza revoluţia energiilor regenerabile”. „Bilanţul remarcabil al Chinei în materie de dezvoltare, în special în ceea ce priveşte eradicarea sărăciei, este o mare sursă de experienţă şi de expertiză”, a declarat Guterres.

China este deja primul partener comercial al continentului african, cu 167,8 miliarde de dolari (151,8 miliarde de euro) în schimburi bilaterale în primul semestru al lui 2024, potrivit media oficiale chineze.

Ea a trimis în ultimele două decenii sute de mii de muncitori şi ingineri în Africa, pentru a construi aceste mari proiecte, şi a câştigat un acces privilegiat la vastele resurse naturale africane, în special de cupru, aur şi litiu.

Împrumuturile de la băncile publice chineze au permis finanţarea a numeroase infrastructuri menite să alimenteze creşterea africană (căi ferate, porturi, drumuri), însă ele au suscitat semne de întrebare pentru că au contribuit la creşterea îndatorării unor ţări.

Cu toate acestea, suma împrumuturilor acordate de China ţărilor africane anul trecut s-a redus de şase ori în raport cu sumele din 2016, când ele se apropiau de 30 de miliarde de dolari (27 miliarde de euro).

Potrivit analiştilor, încetinirea economică actuală din China determină Beijingul să îşi reducă investiţiile în Africa, în pofida concurenţei crescânde a SUA pe acest continent în ceea ce priveşte influenţa politică şi accesul la resursele naturale.

În marja summitului, preşedintele chinez a avut în ultimele zile întrevederi în tet-a-tet cu circa zece lideri africani, promiţând mai multă cooperare într-o serie întreagă de proiecte.

Astfel, preşedintele Zambiei, Hakainde Hichilema, a anunţat miercuri încheierea unui acord între compania naţională de electricitate zambiană (ZESCO) şi grupul chinez PowerChina pentru a extinde utilizarea de panouri solare pe acoperişurile din această ţară africană.

Nigeria – una dintre ţările africane care s-a împrumutat de la China cel mai mult – şi Beijingul au anunţat că intenţionează să îşi „întărească cooperarea” în infrastructuri, în special în „transport, porturi şi zonele de liber schimb”.

Preşedinta tanzaniană Samia Suluhu Hassan a obţinut angajamentul lui Xi Jinping de a face să avanseze proiectul de tren între ţara sa şi Zambia, care a înregistrat întârzieri. Potrivit media zambiene, Beijingul a promis un miliard de dolari pentru acest proiect, crucial în această parte a continentului african bogat în resurse naturale.

În ceea ce priveşte Zimbabwe, aceasta a obţinut promisiunea unei cooperări întărite în „agricultură, exploatare minieră, energii curate şi infrastructuri de transport”, potrivit unui comunicat comun.

Preşedintele kenyan William Ruto a declarat că omologul său chinez a promis deschiderea pieţei chineze pentru produsele agricole din ţara sa. Cele două părţi s-au pus de asemenea de acord asupra extinderii liniei feroviare a Standard Gauge Railway (SGR), care leagă capitala Nairobi de portul Mombasa, finanţată în special de Banca de Export şi Import a Chinei (Exim Bank).

China s-a angajat de asemenea la mai multă cooperare pentru autostrada Rironi-Mau Summit-Malaba, care ar urma să coste 1,2 miliarde de dolari, potrivit media din Kenya.

Anul trecut, William Ruto ceruse Chinei un împrumut în valoare de un miliard de dolari şi restructurarea datoriei existente: astăzi, ţara sa trebuie să restituie Chinei peste opt miliarde de dolari.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *