China, încrezătoare în îmbunătățirea relațiilor cu SUA, înaintea întâlnirii Jinping – Biden

China este gata să poarte negocieri cu SUA la „toate nivelurile”, a declarat miercuri vicepreşedintele chinez Han Zheng, într-un context de ameliorare a relaţiilor bilaterale. Această declaraţie a fost făcută înainte de o întâlnire între preşedinţii Xi Jinping şi Joe Biden, care urmează să aibă loc la San Francisco, săptămâna viitoare, potrivit informaţiilor furnizate de AFP.

În contextul recentelor reuniuni la nivel înalt între oficialii chinezi și americani, s-au emis „semnale pozitive”, indicând o ameliorare a relațiilor bilaterale, a dezvăluit vicepreședintele chinez Han Zheng la Bloomberg New Economy Forum de la Singapore.

Han Zheng a subliniat dorinţa Chinei de a „întări comunicarea şi dialogul cu SUA la toate nivelurile, de a face să progreseze cooperarea reciproc avantajoasă, de a gestiona corect diferendele şi de a aborda în comun provocările mondiale”.

Relațiile dintre Washington și Beijing au atins un punct critic în ultimii ani, cu divergențe semnificative în domenii precum controlul exporturilor, drepturile omului și securitatea națională. Cu toate acestea, ambele țări par să fie dornice să repornească dialogul, iar Statele Unite au trimis anul acesta mai mulți oficiali de rang înalt în China.

Preşedintele american Joe Biden a confirmat intenţia sa de a se întâlni cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul summitului APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) care urmează să aibă loc la jumătatea lui noiembrie la San Francisco, exprimând speranţa unei „conversaţii constructive”.

Deşi Beijingul nu a confirmat încă oficial întâlnirea, Han Zheng a subliniat miercuri, în urma lui Xi Jinping, că relaţiile dintre China şi SUA au o importanţă crucială pentru „viitorul umanităţii”. El a mai adăugat că „lumea este suficient de mare pentru ca cele două ţări să poată să se dezvolte şi să prospere împreună”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *