China critică țările care impun testele Covid călătorilor săi: „Inacceptabil!”

Controalele COVID-19 impuse de mai multe țări călătorilor din China sunt „inacceptabile” pentru Beijing, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă.

„Unele țări au pus în aplicare restricții de intrare care vizează doar călătorii chinezi. Acest lucru nu are o bază științifică, iar unele practici sunt inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt chinez, potrivit AFP. Beijingul ar putea „lua contramăsuri, urmând principiul reciprocității”, a avertizat ea.

Remarcile au întâmpinat reacții de respingere în Europa. Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a declarat că nu vede nimic în neregulă cu strategia de testare în Franța: „Guvernul meu își respectă rolul, protejând poporul francez și cerând teste”, a declarat Borne marți dimineață la Franceinfo.

Săptămâna trecută, Franța s-a numărat printre țările care au impus testarea obligatorie a COVID-19 pentru persoanele care călătoresc din China cu avionul, după ce renunțarea Beijingului la politica sa de zero-COVID a răspândit îngrijorările legate de o reapariție necontrolată a virusului.

Italia a fost prima țară occidentală care a anunțat testarea obligatorie la 28 decembrie, urmată de SUA în aceeași zi – dar măsurile americane vor intra în vigoare abia din 5 ianuarie. Franța, Spania și Regatul Unit au urmat apoi exemplul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *