China critică investigația UE ce vizează eolienele din România și alte 4 state UE

China a exprimat miercuri o profundă îngrijorare în urma lansării unei investigații de către Uniunea Europeană care vizează producătorii chinezi de turbine eoliene. Aceștia sunt acuzați că beneficiază de subvenții din partea regimului comunist de la Beijing și că denaturează piața din Europa.

Ancheta UE privind subvențiile chinezești pentru eoliene vizează România și alte patru state membre (Spania, Grecia, Franța și Bulgaria).

Ministerul chinez de Externe a reacționat rapid la această mișcare, declarând că există o îngrijorare generalizată în rândul actorilor externi cu privire la creșterea tendințelor protecționiste ale UE. Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Mao Ning, a subliniat că măsurile discriminatorii luate împotriva companiilor și industriei chineze sunt profund îngrijorătoare.

În plus, Camera de Comerț chineză din UE a denunțat investigația ca fiind o formă de constrângere economică și a avertizat cu privire la noile metode desfășurate împotriva companiilor chineze.

Această investigație marchează un nou episod în tensiunile comerciale dintre China și UE, după disputele anterioare legate de sectoare precum automobilele, căile ferate și panourile solare.

Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a confirmat că UE a început o anchetă asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene, subliniind că se examinează condițiile pentru dezvoltarea parcurilor eoliene în mai multe țări europene, printre care și România.

Această mișcare este parte a noilor reguli europene, impuse în iunie 2023, pentru a preveni subvențiile din partea țărilor terțe, care ar putea afecta concurența corectă în licitații. Potrivit lobby-ului european al sectorului, WindEurope, turbinele eoliene din China sunt vândute în UE la prețuri cu până la 50% mai mici decât ale competitorilor europeni, susținând că acest lucru nu ar fi posibil fără subvenții publice considerate neloiale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *