China anunţă că a convocat diplomaţii europeni acreditaţi la Beijing – diplomații națiunilor din cadrul G7 și a reprezentantului Uniunii Europene – pentru a protesta faţă de declaraţiile prin care aceștia critică exerciţiile militare chineze din jurul Taiwanului și îndeamnă la pace, relatează The Associated Press, potrivit news.ro
Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a îndemnat, miercuri, China să nu utilizeze vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezenţanţilor, Nancy Pelosi, ca pretext pentru lansarea de exerciţii militare. Conform unui comunicat postat pe site-ul guvernului britanic, miniștrii de externe din statele G7 au reafirmat angajamentul comun de menţinere a ordinii internaţionale, a păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi în alte zone.
Ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl consideră teritoriu propriu, China a continuat și vineri dimineață exercițiile militare, trimițând mai multe nave militare şi avioane de război peste linia mediană a strâmtorii Taiwan. Ar fi vorba, potrivit ministerului apărării din Taiwan, de 10 nave şi 20 de avioane militare chineze care au fost deplasate de China în apropierea Taiwanului.
Joi, la o zi după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, China a lansat exercițiile militare, considerate fără precedent, în șase zone care înconjoară Taiwanul. Pe lângă deplasarea de nave și avioane, China a lansat și mai multe drone și rachete balistice către mare.
Japonia a acuzat China că a lansat cinci rachete balistice în apele sale, lângă Hateruma, o insulă aflată la sud de principalele insule japoneze, și a cerut oprirea imediată a manevrelor militare din jurul Taiwanului. Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a precizat ulterior că alte patru rachete, care au fost lansate de pe coasta de sud-est a Chinei, Fujian, au zburat deasupra Taiwanului.
Nancy Pelosi declarat vineri, în cursul unei conferințe de presă la Tokyo, ultima țară pe care o vizitează, că turneul său în regiune „nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici, în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan”, declarație susținută ulterior și de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Laura Groșereanu