China convoacă diplomaţii din statele G7 și UE, acreditaţi la Beijing

China anunţă că a convocat diplomaţii europeni acreditaţi la Beijing – diplomații națiunilor din cadrul G7 și a reprezentantului Uniunii Europene – pentru a protesta faţă de declaraţiile prin care aceștia critică exerciţiile militare chineze din jurul Taiwanului și îndeamnă la pace, relatează The Associated Press, potrivit news.ro

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a îndemnat, miercuri, China să nu utilizeze vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezenţanţilor, Nancy Pelosi, ca pretext pentru lansarea de exerciţii militare. Conform unui comunicat postat pe site-ul guvernului britanic, miniștrii de externe din statele G7 au reafirmat angajamentul comun de menţinere a ordinii internaţionale, a păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi în alte zone.

Ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl consideră teritoriu propriu, China a continuat și vineri dimineață exercițiile militare, trimițând mai multe nave militare şi avioane de război peste linia mediană a strâmtorii Taiwan. Ar fi vorba, potrivit ministerului apărării din Taiwan, de 10 nave şi 20 de avioane militare chineze care au fost deplasate de China în apropierea Taiwanului.

Joi, la o zi după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, China a lansat exercițiile militare, considerate fără precedent, în șase zone care înconjoară Taiwanul. Pe lângă deplasarea de nave și avioane, China a lansat și mai multe drone și rachete balistice către mare.

Japonia a acuzat China că a lansat cinci rachete balistice în apele sale, lângă Hateruma, o insulă aflată la sud de principalele insule japoneze, și a cerut oprirea imediată a manevrelor militare din jurul Taiwanului. Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a precizat ulterior că alte patru rachete, care au fost lansate de pe coasta de sud-est a Chinei, Fujian, au zburat deasupra Taiwanului.

Nancy Pelosi declarat vineri, în cursul unei conferințe de presă la Tokyo, ultima țară pe care o vizitează, că turneul său în regiune „nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici, în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan”, declarație susținută ulterior și de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *