China către Occident: Nu ne spuneți ce să facem în privința Rusiei

Puterile occidentale „nu pot spune” Beijingului ce să facă în privința Rusiei, în legătură cu războiul din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Chinei în Rusia.

„Nu partea chineză a fost cea care a creat criza ucraineană, Republica Populară Chineză nu este parte a acesteia și nu a furnizat arme niciuneia dintre părțile implicate în conflict. Occidentul nu este în măsură să dea instrucțiuni Chinei și, cu atât mai mult, nu are autoritatea de a arunca responsabilitatea asupra ei”, a declarat Zhang Hanhui într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia.

În ciuda faptului că este unul dintre principalii aliați ai Moscovei, China a încercat să se poziționeze ca un intermediar între Rusia și Ucraina, prezentând în februarie un plan de pace în 12 puncte. Dar au existat preocupări tot mai mari că statul chinez ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, POLITICO a raportat că firme chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților rusești 1.000 de puști de asalt, piese pentru drone și veste antiglonț.

Comentariile ambasadorului chinez au avut loc în contextul vizitei comune a președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în China. Joi, ambii lideri l-au îndemnat pe președintele chinez Xi Jinping să își intensifice eforturile pentru pace în Ucraina.

Facebook

Comentarii

59 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *