China avertizează: Risc crescut de extindere a conflictului din Gaza

Ambasadorul și trimisul special al Chinei pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, a declarat că situația din Gaza este „foarte gravă” și există un risc crescut de conflict terestru pe scară largă și de răspândire a ostilităților armate în regiunea din jur. Într-o declarație făcută luni și citată de presa chineză de stat, Zhai Jun a subliniat extinderea conflictului de-a lungul granițelor israeliano-libaneze și israeliano-siriene, adăugând că „perspectivele sunt îngrijorătoare.”

Ambasadorul a cerut comunității internaționale să fie „extrem de vigilentă în această privință” și să ia măsuri imediate. El a îndemnat părțile implicate să respecte cu strictețe dreptul umanitar internațional și să evite un dezastru umanitar grav, subliniind necesitatea depunerii de „eforturi comune pentru a controla situația.”

În plus, Zhai a arătat disponibilitatea Chinei de a face „tot ceea ce este propice” pentru a promova dialogul, a obține încetarea focului și a restabili pacea în regiune. Acesta a pledat pentru soluția a două state și o rezolvare justă și de durată a conflictului israelo-palestinian.

Ambasadorul Zhai Jun a pus criza din regiune pe seama lipsei de garanții pentru drepturile palestinienilor, în timpul unei întâlniri cu omologul său rus în Qatar – stat care încearcă să fie mediator în acest conflict.

Beijingul a promis eforturi diplomatice pentru pace și asistență umanitară de urgență palestinienilor, prin intermediul Organizației Națiunilor Unite și prin canale bilaterale, pentru a contribui la ameliorarea crizei umanitare din regiune.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *