China avertizează AUKUS: Ați pornit pe un ”drum periculos”

Regatul Unit, Statele Unite și Australia „au mers pe un drum greșit și periculos” cu acordul lor privind submarinele nucleare, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Acordul „a ignorat complet preocupările comunității internaționale”, a declarat Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit CNN.

Acordul va „stimula o cursă a înarmării, va submina sistemul internațional de neproliferare nucleară și va afecta pacea și stabilitatea regională”, a adăugat el.

Luni, președintele american Joe Biden și-a anunțat intenția de a vinde cinci submarine cu propulsie nucleară Australiei, după ce s-a întâlnit cu premierii britanic și australian la o bază navală din San Diego, California. Măsura face parte din alianța mai amplă „AUKUS”, care vizează consolidarea prezenței americane, britanice și australiene în Indo-Pacific – în principal pentru a contracara ascensiunea Chinei în regiune.

Întrebat luni dacă statul chinez va considera acordul privind submarinele ca fiind un act de agresiune, Biden a răspuns simplu „nu”, potrivit Reuters.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *