China, avertisment pentru SUA privind posibila vizită a lui Pelosi în Taiwan

China a transmis avertismente mai dure oficialilor americani cu privire la posibila vizită a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, confirmând un raport al Financial Times (FT).

Raportul FT, publicat sâmbătă, a citat șase persoane familiare cu avertismentele chinezești, care au declarat că acestea au fost semnificativ mai puternice decât amenințările pe care Beijingul le-a făcut în trecut atunci când era nemulțumit de acțiunile sau politica americană cu privire la Taiwan, care este revendicat de China. Retorica privată a sugerat un posibil răspuns militar, a declarat FT, citând mai multe persoane familiare cu situația. Consiliul Național de Securitate al Casei Albe și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze raportul FT.

China a transmis un mesaj către SUA

„Suntem pregătiți în mod serios”, a declarat luni purtătorul de cuvânt Zhao Lijian reporterilor în cadrul unei ședințe de informare obișnuite, când i s-a cerut să comenteze conținutul raportului.

Întrebat pentru ce fel de răspuns China este „pregătită serios” și dacă va fi un răspuns militar sau diplomatic, Zhao a spus: „Dacă partea americană este hotărâtă să meargă pe drumul ei, China va lua măsuri puternice pentru a răspunde și contracara în mod hotărât. Statele Unite ar trebui să fie considerate responsabile pentru orice consecințe grave”, a adăugat el.

China și-a intensificat activitatea militară în jurul Taiwanului, încercând să exercite presiuni asupra guvernului ales în mod democratic de acolo pentru a accepta suveranitatea chineză. Guvernul taiwanez spune că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei își pot decide viitorul și, deși dorește pace, se va apăra dacă va fi atacat. Financial Times a relatat săptămâna trecută că Pelosi intenționează să viziteze Taiwanul în august.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *