China, avertisment către SUA în privința Taiwanului: „Nu vă jucați cu focul”

Liderul chinez Xi Jinping a avertizat SUA să nu se joace cu focul în legătură cu Taiwan, într-o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, joi, subliniind îngrijorările Beijingului cu privire la o posibilă vizită pe insula revendicată de China a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

China a transmis un avertisment către SUA

„Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a declarat Xi, citat de ministerul chinez de externe, în timpul celei de-a cincea convorbiri telefonice dintre cei doi lideri. „Se speră că SUA vor avea o privire clară în această privință”.

Xi a spus că Washingtonul ar trebui să respecte „principiul unei singure Chine” și a subliniat că China se opune cu fermitate independenței Taiwanului și interferențelor externe în zonă. La rândul său, Biden i-a transmis lui Xi că politica americană privind Taiwanul nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune cu fermitate eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, a precizat Casa Albă.

În urma convorbirii, Taiwanul i-a mulțumit lui Biden pentru sprijinul său și a declarat că va continua să își aprofundeze parteneriatul de securitate cu Statele Unite, a precizat vineri ministerul de externe de la Taipei, într-o declarație.

Casa Albă a precizat că discuția, programată de mult timp, a făcut parte din eforturile administrației americane de a aprofunda liniile de comunicare cu China și de a „gestiona în mod responsabil diferendele noastre”.

La vârful SUA se plănuiește o vizită în Taiwan

O vizită a președintelui Camerei Reprezentanților ar fi o demonstrație importantă, deși nu fără precedent, a sprijinului SUA pentru insulă, iar unii analiști se tem că o astfel de acțiune, într-un moment în care relațiile bilaterale sunt tensionate, ar putea declanșa o criză majoră și chiar ciocniri neintenționate.

Scott Kennedy, analist pentru China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, consideră că acest fel de contacte la nivel de lideri sunt esențiale pentru a preveni escaladarea tensiunii.

„Se speră că au făcut suficient pentru a evita o coliziune pe termen scurt, dar este clar că trebuie să existe o comunicare mult mai frecventă și mai aprofundată”, a spus el.

Un oficial american de rang înalt a declarat că Biden și Xi au discutat despre posibilitatea de a organiza o primă întâlnire față în față și au îndrumat echipele lor să analizeze acest lucru. Biden a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare cu privire la Taiwan, iar cei doi au discutat, de asemenea, despre domeniile în care există potențialul de a extinde cooperarea, inclusiv schimbările climatice, securitatea sanitară și combaterea traficului de droguri, a precizat oficialul american.

Președintele chinez a subliniat, de asemenea, că cele mai mari două economii ale lumii trebuie să mențină comunicarea în ceea ce privește politicile macroeconomice, lanțurile de aprovizionare globale și protejarea securității alimentare și energetice la nivel mondial, se arată în comunicatul de presă al Beijingului.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *