China anunță noi exerciții militare în jurul Taiwanului

China a anunțat luni noi exerciții militare în mările și spațiul aerian din jurul Taiwanului, la o zi după încheierea programată a celor mai mari exerciții de până acum, în semn de protest față de vizita de săptămâna trecută la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că va efectua exerciții comune axate pe operațiuni antisubmarin și de asalt maritim – confirmând temerile unor analiști de securitate și diplomați că Beijingul va continua să mențină presiunea asupra apărării Taiwanului. Ministerul de Externe al Taiwanului a condamnat mișcarea, spunând că China creează în mod deliberat crize. Acesta a cerut Beijingului să își oprească acțiunile militare și să se retragă de la limită.

China intensifică exercițiile militare de lângă Taiwan

„În fața intimidării militare create de China, Taiwanul nu se va teme și nici nu va da înapoi și își va apăra mai ferm suveranitatea, securitatea națională și modul de viață liber și democratic”, a declarat ministerul într-o declarație.

Vizita lui Pelosi în Taiwan de săptămâna trecută a înfuriat China, care consideră insula autoguvernată ca fiind a sa și a răspuns cu lansări test de rachete balistice deasupra Taipei pentru prima dată, precum și renunțând la unele linii de dialog cu Washingtonul. Durata și locația exactă a ultimelor exerciții nu sunt încă știute, dar Taiwanul a relaxat deja restricțiile de zbor în apropierea celor șase zone de exerciții anterioare ale Chinei din jurul insulei.

Cu puțin timp înainte de anunțarea ultimelor exerciții, președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu prim-ministrul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph Gonsalves, aflat în vizită, spunându-i că a fost mișcată de hotărârea acestuia de a vizita insula în ciuda presiunii militare a Chinei.

„Prim-ministrul Gonsalves și-a exprimat în ultimele zile că exercițiile militare chinezești nu îl vor împiedica să viziteze prietenii din Taiwan. Aceste declarații ne-au emoționat profund”, a declarat Tsai la o ceremonie de bun venit pentru Gonsalves în Taipei.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *