China a trimis 36 de avione în jurul Taiwanului

Treizeci şi şase de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Taiwanului, a informat astăzi Ministerul Apărării din această țară, fiind cea mai mare desfăşurare din acest an, potrivit Agerpres.

În seara precedentă, ministerul anunţase că au fost detectate 20 de avioane de luptă, drone şi avioane de transport. Anterior, 32 de avioane militare au fost observate într-o perioadă de 24 de ore până joi la ora 6 dimineaţa.

Desfăşurarea de astăzi se înscrie în ceea ce experţii numesc acţiuni de „zonă gri”, care au escaladat de la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen.

Tensiunile cu China au crescut, de asemenea, de la alegerile prezidenţiale din 13 ianuarie, care au fost câştigate de actualul vicepreşedinte Lai Ching-te, care nu este pe placul Beijingului.

Înainte de alegerea lui Lai Ching-te, Beijingul a avertizat că acesta va aduce „război şi declin” pe insulă.

Potrivit analistului Wen-ti Sung, activitatea militară reînnoită a Beijingului ar putea fi o „demonstraţie de forţă pentru a-şi exprima clar nemulţumirea faţă de angajamentul internaţional tot mai mare al Taiwanului”.

Potrivit acestuia, China ar eracționa și după recenta întâlnire de la Manila dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi preşedintele filipinez Ferdinand Marcos. Atât China, cât şi Filipine revendică suveranitatea asupra unor zone concurente din Marea Chinei de Sud.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *