Cheltuielile pentru apărare ale Irlandei vor crește masiv

Cheltuielile pentru apărare în Republica Irlanda vor crește până la 1,5 miliarde de euro (1,3 miliarde de lire sterline) până în 2028. Cu acest buget mai mare, alocațiile pentru gradele cele mai mici vor crește cu 89 de euro pe săptămână sau cu 5.000 de euro pe an. Decizia a fost ratificată în timpul unei ședințe a cabinetului de marți.

Anunțul vine pe fondul unei dezbateri privind neutralitatea militară a statului în urma invaziei rusești în Ucraina. Înaintea ședinței de cabinet, ministrul Apărării, Simon Coveney, a descris-o ca fiind „cea mai mare decizie guvernamentală privind Forțele de Apărare din câte se știe… și unul dintre cele mai mari lucruri pe care le-am făcut vreodată în politică”. Aceasta urmează după săptămâni de discuții între ministrul Coveney și ministrul pentru cheltuieli publice, Michael McGrath, și departamentele lor.

Irlanda extinde bugetul alocat pentru apărare

Forțele de apărare irlandeze au un buget actual de 1,1 miliarde de euro. Coveney a înaintat această decizie ca urmare a recomandărilor din Raportul Comisiei de apărare, care a pledat pentru atingerea acestui nivel de cheltuieli până în 2030. El a declarat că guvernul trebuie să facă această investiție pentru a aborda lacunele de capacitate în ceea ce privește capacitatea de apărare de bază din Irlanda.

„Recomandarea se referă la adăugarea a 2.000 de persoane în plus la forțele de apărare permanente… dar, deoarece suntem cu 1.000 de persoane în urmă față de ceea ce ar trebui să fim astăzi, aceasta înseamnă efectiv adăugarea a 3.000 de persoane în plus, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 35%”, a declarat Coveney.

Ministrul a cerut guvernului să acorde prioritate banilor pentru echipamente radar militare, inclusiv pentru radarele primare cu un cost potențial de 200 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul recomandării, va trebui recrutat un personal suplimentar de 2.000 de persoane care să cuprindă atât roluri civile, cât și militare.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii