Președintele Consiliului European va demisiona. Viktor Orban ar putea asigura interimatul

Cursa pentru posturile de top din Uniunea Europeană a început, odată cu decizia fără precedent a preşedintele Consiliului European, Charles Michel, de a părăsi funcţia în luna iulie.

Decizia a ridicat întrebări spinoase cu privire la succesiunea sa, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Fostul premier belgian ar fi urmat să-şi încheie mandatul actual în noiembrie, dar a decis să-şi pregătească viitorul candidând la alegerile pentru Parlamentul European.

Charles Michel va conduce lista Mişcării Reformatoare (MR, partidul liberal francofon) la alegerile europene.

Cu toate acestea, el intenţionează să-şi exercite funcţia de preşedinte al Consiliului European până la depunerea jurământului ca membru al Parlamentului European, care va avea loc la 16 iulie.

Acesta a dat asigurări că, până atunci, își poate exercita funcția în paralel cu campania electorală.

„Este exact aceeaşi situaţie ca a unui prim-ministru sau a unui preşedinte (al unei ţări membre) în campanie electorală”, a spus el.

Dacă nu se găseşte un succesor, procedurile UE prevăd ca preşedintele Consiliului European să fie înlocuit temporar de liderul european a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

În iulie, în această poziţie se va afla premierul naţionalist ungar Viktor Orban, recunoscut pentru diatribele anti-UE şi singurul lider dintre cei 27 care au menţinut legături cu Kremlinul, după invadarea Ucrainei.

Charles Michel a fost ales în iulie 2019 pentru a-i succeda polonezului Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, o instituţie care reuneşte şefii de stat sau de guvern ai statelor membre.

În această calitate, a fost responsabil de conducerea lucrărilor summiturilor UE în ultimii patru ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *