Charles Michel: Sprijinul pentru Ucraina rămâne singura opțiune viabilă

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat importanța menținerii sprijinului european pentru Ucraina în contextul amenințărilor continue din partea Rusiei. Într-un interviu acordat mai multor publicații, printre care și Euractiv, Michel a declarat că o înfrângere a Ucrainei ar pune în pericol valorile europene și ar avea consecințe semnificative asupra stabilității regionale.

„Așa cum am afirmat, o înfrângere a Ucrainei nu poate fi o opțiune pentru că înțelegem cu toții ce ar însemna acest lucru și care ar fi consecințele”, a declarat Michel. Președintele Consiliului European a subliniat că, în ciuda incertitudinilor legate de livrările de muniție de artilerie și a întârzierilor în aprobarea unui nou pachet de ajutor militar de la Bruxelles, sprijinul pentru Ucraina rămâne singura opțiune viabilă.

Uniunea Europeană și liderii săi au exprimat intenția de a continua să susțină Kievul, dar Michel a atras atenția asupra dificultăților întâmpinate în obținerea unui acord privind reforma și completarea fondului de ajutor. Cu toate acestea, acesta a declarat că există un singur „Plan A” – sprijinul pentru Ucraina.

În ceea ce privește coordonarea europeană în domeniul apărării, Michel a punctat necesitatea unei arhitecturi de securitate mai puternice și a unei coordonări sporite între statele membre UE. Acesta a evidențiat importanța construirii unei industrii europene de apărare puternice și a încurajat echilibrarea achizițiilor între statele membre și furnizorii externi.

Michel a exprimat, de asemenea, preocupări cu privire la posibila exploatare politică a sprijinului pentru Ucraina în contextul alegerilor europarlamentare din iunie. Cu toate acestea, acesta a susținut că investiția în susținerea Ucrainei este și o investiție pentru pace și stabilitate în UE.

În final, președintele Consiliului European a reiterat angajamentul ferm al UE față de Ucraina și a subliniat nevoia de acțiuni concrete în susținerea țării în contextul actual al conflictului cu Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *