Charles Michel cere coordonarea țărilor care susțin recunoașterea Palestinei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat statele UE care doresc să recunoască statul palestinian să acționeze în mod „coordonat”, astfel încît acțiunea lor să poată duce la „progrese semnificative” în construirea păcii în Gaza.

Vorbind în fața jurnaliștilor la Bruxelles, în această săptămână, Michel a sugerat „coordonarea la nivelul UE” între statele membre care sunt pregătite să recunoască în mod oficial un stat palestinian suveran, o inițiativă care a câștigat teren după ce Spania, Irlanda, Slovenia și Malta au aprobat-o luna trecută, scrie G4Media.

Michel, care are sarcina de a crea un consens între toți cei 27 de lideri ai UE, a sugerat că și alte țări din afara blocului care împărtășesc aceleași idei s-ar putea alătura inițiativei.

Opt state europene (dintr-un total de 96 la nivel mondial) recunosc Palestina, ca stat: Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Malta, Cipru, Suedia și România – încă din perioada comunistă, fostul dictator Nicolae Ceaușescu dorindu-se chiar un mediator în conflictul israelo-palestinian.

Dar poziția oficială a UE este că va recunoaște un stat palestinian odată ce acesta va fi înființat ca parte a unei soluții cu două state.

În opinia lui Charles Michel, însă, recunoașterea coordonată din partea țărilor membre – demers care este condus de Spania – ar putea oferi blocului comunitar mai multe „pârghii” pentru a îndemna atât Israelul, cât și Autoritatea Palestiniană să realizeze reformele necesare pentru a face posibilă o soluție cu două state.

UE speră să joace un rol central în negocierile viitoare dintre Israel și Palestina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *