Centrul de coordonare al exporturilor de cereale ale Ucrainei, inaugurat la Istanbul

Centrul de coordonare care va gestiona exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat, astăzi, la Istanbul, în baza acordului privind transportul grânelor care a fost încheiat, vinerea trecută, între Ucraina, Rusia, Turcia şi Naţiunile Unite.

În trei dintre porturile Ucrainei la Marea Neagră – Odesa, cel mai mare, Chornomorsk și Yuzhny – se lucrează acum pentru pregătirea exporturilor de cereale, primul transport fiind anunțat pentru această săptămână. Deplasarea navelor din aceste trei porturi maritime se va face pe anumite trasee, experții în navigație și hidrografie lucrând în prezent pentru securizarea acestora. „Specialiștii militari și civili caută cu atenție obiecte subacvatice, instalează echipamente de navigație care vor ajuta la siguranța navigației”, au precizat autorităților ucrainene.

După ce vor fi încărcate în nave, cerealele vor pleca pe coridoarele prestabilite, create prin deminarea apelor, toate ambarcaţiunile fiind acompaniate de nave ale ministerului infrastructurii din Ucraina. Conform acordului de la Istanbul, transportul de cereale va fi gestionat, până în apele teritoriale ale Ucrainei, de către autoritățile ucrainene.  

Navele cu cereale vor traversa apoi Marea Neagră, întreptându-se spre strâmtoarea Bosfor și, de aici, spre piețele de desfacere ale lumii.

După două luni de discuții mediate de ONU și Turcia, a fost semnat, vinerea trecută, un acord între Rusia, prin ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și Ucraina, prin ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, privind restabilirea exporturilor de cereale ucrainene. „Acesta este un acord pentru întreaga lume”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după parafarea acordului, făcând trimitere la criza alimentară mondială, care ar urma să fie mult atenuată după reluarea acestor exporturi.

Înainte de noua recoltă de grâne din această vară, Ucraina deține încă în silozuri o cantitate de peste 20 milioane de tone de cereale, de anul trecut, din care a reușit să exporte doar o mică parte prin rutele alternative, iar o bună parte din aceste exporturi – peste 2,7 milioane de tone – prin porturile la Dunăre ale României și, de acolo, pe Marea Neagră.

După reluarea transporturilor pe mare, cantitatea aceasta ar urma să fie încărcată și exportată în totalitate, până la sfârșitul anului.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii