Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la sistemul energetic

Furnizarea energiei electrice la centrala nucleară Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, a fost reluată duminică seara, după ce anterior a fost necesară trecerea pe generatoare diesel, transmit Reuters şi DPA.

Anunțul a fost făcut de către directorul agenției pentru energie atomică a ONU, Rafael Grossi, care a lansat un nou apel la crearea unei zone de securitate, în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă, sâmbătă dimineaţa, în urma unui bombardament, a declarat societatea nucleară ucraineană Energoatom, potrivit Reuters.

„Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru zece zile”, a transmis, la scurt timp, societatea ucraineană, subliniind necesitatea reparării şi restabilirii liniilor electrice ale uzinei, prin care se conectează la sistemul energetic.

Rusia a preluat formal centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie, potrivit unui decret semnat, pe 5 octombrie, de preşedintele rus Vladimir Putin

Directorul general al agenţiei pentru energie atomică a ONU, Rafael Grossi, a declarat joia trecută, în timpul unei vizite la Kiev, că centrala de la Zaporojie rămâne o întreprindere ucraineană, fiind operată de personal ucrainean.

Rafael Grossi intenţionează să discute cu Rusia, în cadrul unei apropiate vizite, despre un posibil acord de creare a unei zone de protecţie în jurul centralei, pentru a se evita un accident nuclear.

Centrala nucleară se află în zona oraşului Energodar, nu departe de linia frontului ce separă în sudul Ucrainei teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de trupele ruse, și furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *