54 de tancuri Abrams vor fi livrate României. Când?

Tancurile de luptă Abrams – care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române – vor fi livrate, începând cu anul 2026, în cea mai modernă versiune a acestui model, care se află şi în dotarea armatei SUA, au declarat, astăzi surse oficiale din Ministerul Apărării Naţionale pentru Agerpres.

Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.

Congresul SUA a fost notificat, pe 9 noiembrie, anul trecut, privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României.

Conform legislaţiei americane, Congresul SUA a fost notificat însă cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Dar, după ce va primi aprobarea în Congres, contractul va fi semnat la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO”, a precizat Pentagonul, la anunțarea inițierii acestei vânzări.

România ar fi, astfel, al doilea operator al tancului Abrams în Europa, după Polonia – care a achiziționat 250 de tancuri.

Tancul Abrams, produs de General Dynamics Land Systems, este considerat cel mai modern tanc de luptă din lume.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *