Cehia va asigura Ucrainei un prim lot de 300.000 de obuze

Cehia va reuși să asigure Ucrainei finanțare pentru achiziția a doar 300.000 de obuze, care ar reprezenta un prim lot din cele 800.000 de proiectile de artilerie promise, scrie Agerpres.

Precizările au fost făcute de premierul Petr Fiala, după ce, cu o zi în urmă, președintele ceh susținuse că este asigurată finanțarea pentru întregul lot de obuze.

„Obiectivul nostru este să furnizăm mult mai multe obuze. Munca noastră şi ajutorul nostru pentru Ucraina nu se termină aici. Continuăm să căutăm parteneri pentru a putea continua să sprijinim Ucraina”, a transmis premierul ceh.

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie.

UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm, promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat de republicanii lui Donald Trump, în Congresul SUA.

Preşedintele Petr Pavel, fost general care a activat în cadrul NATO, a susţinut joi că întreaga finanţare pentru această achiziţie de obuze este asigurată în urma contribuţiilor financiare oferite de 18 state.

Potrivit publicaţiei Financial Times, cele 800.000 de obuze ar costa în total aproximativ 1,5 milliarde de dolari (1,38 milliarde de euro).

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *