Cehia primește primele elicoptere de luptă din SUA

Armata cehă a recepţionat primele două elicoptere de luptă comandate din Statele Unite, a informat ministerul ceh al Apărării, potrivit DPA.

Elicopterele au fost livrate pe aerodromul militar Namest nad Oslavou, situat la 30 de kilometri vest de oraşul Brno, cu un avion de transport.

Alte două elicoptere de acelaşi tip şi două elicoptere multifuncţionale sunt aşteptate să urmeze până la jumătatea lunii septembrie.

„Livrarea primelor elicoptere americane este un moment semnificativ pentru modernizarea armatei”, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, adăugând că această achiziţie va aduce flota de elicoptere în secolul 21.

Prin această achiziţie, Republica Cehă va elimina dependenţa de tehnologia rusă şi va trece la echipamente mai moderne.

Ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, guvernul ceh a aprobat achiziţionarea a 12 elicoptere noi din SUA pentru aproximativ 592 milioane de euro (655 milioane de dolari), anul trecut. Comanda include opt elicoptere Venom şi patru Viper.

În plus, Cehia a negociat cu partenerii săi guvernamentali americani să primească opt elicoptere militare uzate de aceleaşi două tipuri, care urmează să fie modernizate şi predate ţării, membră a NATO.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *