Cehia anchetează cea mai mare bancă a Austriei – Raiffeisen Bank

Autoritățile din Cehia au lansat o amplă investigație care vizează grupul financiar austriac Raiffeisen Bank International.

Ancheta a fost pornită de Centrul Național Antiterorism din Cehia, după ce o asociație pentru drepturile cetățenilor și antreprenorilor din aceată țară (Asociația pentru Drepturile Cetățenilor și Antreprenorilor) a depus o plângere împotriva Raiffeisen Bank, acuzându-o că sponsorizează invazia Moscovei în Ucraina, informează G4Media.

Plângerea penală pleacă chiar de la datele contabile raportate de grupul financiar austriac. Filiala din Rusia a Raiffeisen a anunțat o creștere de nouă procente a afacerilor, în prima jumătate a anului 2023.

Asta după ce, în 2022, anul invaziei rusești, Raiffeisen Bank a realizat un profit de circa 3,8 miliarde de euro, dintre care circa 2 miliarde de euro au fost primite de grup din Rusia. Deponenții ruși au plasat peste 20 de miliarde de euro în banca austriacă, în cursul anului.

Profiturile substanțiale ale Raiffeisen Bank în Rusia sunt punct de plecare pentru ancheta penală demarată de statul ceh.

Libor Maleček, care a făcut plângerea penală împotriva grupului austriac, se întreabă vizavi de rapoartele financiare prezentate de Raiffeisen Bank. „Cum este posibil să vedem brusc, în bilanțul contabil, că ei dau sute de milioane terorismului pentru a sprijini mașina militară rusă?”, a declarat Maleček.

Raiffeisen Bank amână plecarea din Rusia

Banca austriacă se apără și susține că urmează să-și limiteze activitățile în Rusia. „Ne angajăm să reducem în continuare activitățile de afaceri din Rusia. Grupul este responsabil pentru menținerea integrității băncii din Rusia, care are peste nouă mii de angajați”, se arată într-un comunicat de presă al Raiffeisen transmis părții cehe.

Raiffeisen, cea mai mare bancă europeană care încă mai operează în Rusia, și-a anunțat intenția de a părăsi piața rusă în luna februarie a anului trecut, dar apoi a amânat-o până la sfârșitul anului 2023.

Directorul general al Raiffeisen, Johan Strobl, a declarat că Raiffeisen este pregătită să își vândă operațiunile, dar nu a oferit un termen.

Banca Centrală Europeană a îndemnat Grupul Raiffeisen să pună capăt afacerilor în Rusia, dar holdingul austriac a continuat afacerile, în ciuda protestelor Kievului.

Ucraina a inclus deja grupul Raiffeisen pe lista sa cu „sponsori internaționali ai invaziei Rusiei”.

Banca Centrală Europeană face presiuni, de asemenea, pentru plecarea Raiffeisen Bank din Rusia, în timp ce activitățile grupului sunt investigate și de autoritățile din SUA.

Facebook

Comentarii

86 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *