Inedit la CEDO: Începe procesul privind schimbările climatice, împotriva Franței și Elveției

Curtea Europeană a Drepturilor Omului va audia miercuri cazurile împotriva Franței și Elveției pentru presupusa inacțiune a acestora în combaterea schimbărilor climatice.

Potrivit CEDO, plângerea împotriva Elveției a fost făcută de un grup de cetățeni în vârstă care se identifică drept „Clubul Seniorilor Climatici” și sunt îngrijorați de modul în care încălzirea globală le poate afecta condiţiile de viaţă și bunăstarea fizică.

Aceștia acuză autoritățile elvețiene de o serie de nereușite legate de schimbările climatice, despre care susțin că reprezintă o încălcare a obligației statului de a proteja viața, casele și familiile cetățenilor săi.

Rapoartele despre încălzirea globală din ultimii 20 de ani arată că „toată lumea este afectată”, dar bătrânii mai mult decât alții, în special femeile în vârstă din cauza riscurilor cardiovasculare și respiratorii.

Damien Careme, fost primar al orașului Grande-Synthe, o suburbie a Dunkerque din nordul Franței, a inițiat procesul împotriva Franței. El susține că, nefăcând suficient pentru a opri schimbările climatice, guvernul francez și-a încălcat datoria de a proteja viața.

Careme, care era primar la acea vreme, a susținut că schimbările climatice au crescut probabilitatea ca locuința sa să fie inundată, când și-a depus dosarul în fața justiției franceze atât în numele orașului, cât și în numele său.

Audierile de miercuri sunt doar începutul unui proces care va dura probabil câteva luni înainte ca Curtea să-și emită hotărârile.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *