Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, în unanimitate, cererea depusă de Călin Georgescu împotriva deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale. Hotărârea este definitivă, iar fostul candidat nu mai are căi de atac.
Acuzațiile lui Georgescu, respinse ca inadmisibile
În acțiunea depusă la CEDO, Georgescu a cerut suspendarea efectelor deciziei CCR, reluarea procesului electoral respectând rezultatele primului tur, organizarea turului doi și măsuri pentru „remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral”.
Curtea de la Strasbourg a considerat însă cererea inadmisibilă, motivând că politicianul nu a adus suficiente argumente legale în sprijinul acuzațiilor sale.
„Curtea notează că reclamantul nu a invocat niciun argument de fapt și de drept în susținerea plângerilor sale formulate în temeiul articolelor 10 și 11 din Convenție. De asemenea, Curtea subliniază că nu este de competența sa să speculeze asupra fondului plângerilor unui reclamant, mai ales dacă acesta este reprezentat de un avocat ales de el”, se arată în decizia CEDO.
CEDO: „Georgescu a candidat ca independent”
Judecătorii europeni au mai precizat că pretinsa incapacitate a lui Georgescu de a participa la procesul electoral a fost deja analizată prin prisma articolului 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție.
În ceea ce privește libertatea de asociere politică, invocată de fostul candidat fără alte detalii, Curtea a remarcat că acesta a participat la alegeri ca independent, fără a avea impedimente legale.
Prin această decizie, CEDO confirmă poziția autorităților române și închide definitiv disputa privind anularea scrutinului prezidențial.