Ce sunt chemaţi să voteze americanii mâine

Va reuşi Joe Biden să-şi păstreze majorităţile fragile din Congres? Sau va preda controlul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor republicanilor, care vor încerca să obstrucţioneze politicile preşedintelui american? Răspunsul va sosi pe 8 noiembrie, la alegerile de la mijlocul sau de la jumătatea mandatului – midterms – notează AFP.

Preşedintele SUA nu se va afla pe buletinele de vot în această toamnă.

Aşa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc.

În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor.

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată ţara, spune AFP.

Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică, printre alte inițiative, și cea prin care intenționează să interzică puştile de asalt.

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor.

Ce spun sondajele

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară (Camera Reprezentanților)- suficient pentru a-şi asigura o majoritate.

Sondajele sunt mai incerte în ceea ce priveşte soarta Senatului, unde democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.

Deşi numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui.

Dar aceste alegeri sunt şi un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara.

Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024, rezultatul „midterms” ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *