NATO înarmează Ucraina împotriva atacurilor cu rachete rusești

Liderii ucraineni fac presiuni asupra SUA și a altor aliați occidentali pentru sisteme de apărare aeriană și arme cu rază de acțiune mai lungă, pentru a menține ritmul contraofensivei împotriva Rusiei și pentru a riposta la atacurile intensificate ale Moscovei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că aliații s-au angajat să trimită arme „cât de repede pot”. El a declarat că miniștrii Apărării din statele NATO, reuniți la Bruxelles, lucrează pentru a trimite o gamă largă de sisteme, de la tancuri și vehicule blindate la apărare antiaeriană și artilerie.

Pachetul de arme promis de SUA pentru Ucraina

Există, însă, o serie de arme avansate și de profil înalt pe care Ucraina le dorește și pe care SUA nu le vor furniza din cauza sensibilităților politice, a tehnologiei clasificate sau a stocurilor limitate. În cadrul unei întâlniri cu aproximativ 50 de lideri din domeniul apărării din această săptămână, Austin și generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit al armatei americane, au discutat despre planurile de a trimite mai multe arme de apărare aeriană în Ucraina și de a spori instruirea trupelor ucrainene.

Sistemele vor asigura apărarea cu rază medie și lungă de acțiune împotriva atacurilor cu rachete rusești.

„Știm că Ucraina are în continuare nevoie de și mai multe arme cu rază lungă de acțiune, precum și de sisteme de apărare aeriană și de sisteme de artilerie, alături de alte capacități esențiale”, a declarat Austin miercuri. El a spus că aliații au discutat despre o serie de sisteme de apărare aeriană.

SUA au furnizat deja 20 de sisteme avansate de rachete de înaltă mobilitate (HIMARS) și au promis încă 18. De asemenea, Pentagonul a declarat că va livra primele două sisteme avansate de rachete sol-aer (NASAMS) Ucrainei, în următoarele săptămâni, oferind Kievului o armă pe care acesta a cerut-o cu insistență încă de la începutul acestui an. Sistemele vor asigura apărarea cu rază medie și lungă de acțiune împotriva atacurilor cu rachete rusești.

În total, SUA au trimis Ucrainei 16,8 miliarde de dolari în arme și alte ajutoare de la începutul războiului, la 24 februarie. Acest ajutor a inclus sute de vehicule blindate, 142 de obuziere de 155 mm și 880.000 de cartușe pentru acestea, plus mii de arme antitanc Javelin și antiaeriene Stinger și 60 de milioane de gloanțe.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *