Ce este varianta COVID BA.5 și de ce reinfectează atât de mulți oameni?

COVID BA.5, care face parte din familia Omicron, este cea mai recentă variantă de coronavirus care a provocat valuri extinse de infecții la nivel mondial. Potrivit celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, acesta se află la originea a 52% din cazurile secvențiate la sfârșitul lunii iunie, față de 37% într-o săptămână. În Statele Unite, se estimează că este cauza a aproximativ 65% din infecții.

COVID BA.5 se extinde tot mai mult

BA.5 nu este nouă. Identificată pentru prima dată în ianuarie, a fost urmărită de OMS din aprilie. Este o variantă soră a tulpinii Omicron, care a fost dominantă la nivel mondial de la sfârșitul anului 2021, și a provocat deja vârfuri ale ratelor de cazuri – chiar și cu teste reduse – în țări precum Africa de Sud, unde a fost găsită pentru prima dată, precum și în Regatul Unit, în părți din Europa și în Australia.

Cazurile de coronavirus la nivel mondial au crescut acum patru săptămâni la rând, au arătat datele OMS. La fel ca fratele său apropiat, BA.4, BA.5 este deosebit de bun în a se sustrage protecției imunitare oferite fie de vaccinare, fie de o infecție anterioară. Din acest motiv, „BA.5 are un avantaj de creștere față de celelalte sublinii ale Omicron care circulă”, a declarat marți Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru mulți oameni, acest lucru înseamnă că se reinfectează, adesea chiar la scurt timp după ce au avut COVID-19. Van Kerkhove a declarat că OMS evaluează rapoartele de reinfectare. Dacă acest lucru pare deosebit de comun acum, ar putea fi pur și simplu pentru că atât de mulți oameni au luat Omicron, au sugerat cercetătorii.

„Avem numeroase dovezi că persoanele care au fost infectate cu Omicron se infectează cu BA.5. Fără îndoială”, a declarat Gregory Poland, virusolog și cercetător în domeniul vaccinurilor la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Facebook

Comentarii