Putin și Kim încep cooperarea militară

Patru ore – atât a durat întrevederea dintre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi Vladimir Putin, timp în care cei doi lideri au discutat pe mai multe teme: de la chestiuni militare, războiul din Ucraina, la un posibil ajutor rusesc pentru programul de sateliţi al Coreei de Nord.

Putin i-a prezentat lui Kim cosmodromul Vostocinîi din Orientul îndepărtat al Rusiei, iar, în timp ce făcea turul acestuia, liderul coreean a pus mai multe întrebări despre rachete.

Au urmat discuţii ale celor doi lideri împreună cu delegaţiilor lor de miniştri, apoi o întrevedere Kim-Putin şi o masă.

Ridicând paharul cu vin rusesc, liderul nord-coreean a rostit un toast pentru sănătatea lui Putin și victoria Rusiei în „lupta sacră” împotriva Occidentului, în războiul din Ucraina.

„Armata rusă şi poporul vor obţine cu siguranţă o mare victorie în lupta sacră pentru pedepsirea marelui rău care urmăreşte hegemonia şi hrăneşte iluzia expansionistă”, a afirmat Kim.

Kim va vizita fabrica avioanelor Suhoi

O temă legată de această vizită – temă care preocupă îndeosebi Occidentul – este posibilitatea ca Phenianul să furnizeze Moscovei arme şi muniţii pentru războiul din Ucraina, deşi oficial Rusia şi Coreea de Nord au negat astfel de intenţii.

Putin a confirmat că a discutat cu Kim despre cooperarea militară, dar fără a da detalii.

În declaraţiile ulterioare summitului, el a spus doar că există „pespective” pentru cooperarea militară între Rusia şi Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale împotriva Phenianului.

Întrebat de presa rusă dacă Rusia va ajuta Coreea de Nord pentru construcţia de sateliţi, Putin a răspuns: „De aceea am venit aici”, la cosmodromul Vostocinîi.

După patru ore, întâlnirea oficială a lui Kim Jong Un cu liderul rus, Vladimir Putin, a luat sfârșit. Dar liderul nord coreean mai rămâne în Rusia, unde va vizita fabrici de avioane şi instalaţii militare.

„De aici va zbura la Komsomolsk pe Amur, va vizita fabrici care produc aeronave, atât civile, cât şi militare”, a precizat Putin, referindu-se şi la fabrica Gagarin, unde sunt produse avioanele de luptă Suhoi.

De asemenea, tot conform preşedintelui rus, Kim urmează să viziteze la Vladivostok şi laboratoare ale mai multor institute ale Academiei de Ştiinţe a Rusiei specializate în biologie marină.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *