Cazurile de spitalizare s-au dublat în Europa, în timp ce cazurile de Covid-19 s-au triplat

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că numărul cazurilor de Covid-19 s-a triplat în Europa în ultimele șase săptămâni, reprezentând aproape jumătate din totalul infecțiilor la nivel mondial. Deși internările la terapie intensivă au rămas scăzute, agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat marți că ratele de spitalizare s-au dublat.

Rudele superinfecțioase ale variantei Omicron au condus noul val de boli pe continent, infecțiile repetate putând duce la o lungă perioadă de COVID. Cele 53 de țări din regiunea europeană a agenției, care se întinde până în Asia Centrală, au raportat săptămâna trecută aproape trei milioane de noi infecții cu coronavirus, iar virusul ucide aproximativ 3.000 de persoane în fiecare săptămână. La nivel mondial, cazurile de COVID-19 au crescut în ultimele cinci săptămâni, chiar dacă țările au redus numărul de teste.

Cazurile de Covid-19 s-au triplat în Europa

„Odată cu creșterea numărului de cazuri, asistăm și la o creștere a numărului de spitalizări, care va crește și mai mult în lunile de toamnă și de iarnă. Această prognoză reprezintă o provocare uriașă pentru forța de muncă din domeniul sănătății din țară după țară, care se află deja sub o presiune enormă, confruntându-se cu crize neîncetate din 2020.”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, într-o declarație.

La începutul acestei săptămâni, editorii a două reviste medicale britanice au declarat că Serviciul Național de Sănătate al țării nu a mai avut niciodată atât de multe părți ale sistemului atât de aproape de colaps. Kamran Abbasi, de la BMJ, și Alastair McLellan, de la Health Service Journal, au scris într-un editorial comun că guvernul britanic nu reușește să abordeze problemele persistente agravate de COVID-19, inclusiv ambulanțele care stau la coadă în fața spitalelor prea supraîncărcate pentru a accepta noi pacienți.

Aceștia au criticat insistența guvernului de a susține că vaccinurile au rupt legătura dintre infecții și spitalizări, în ciuda dovezilor care arată că vaccinurile reduc dramatic șansele de îmbolnăvire severă și de deces, dar nu au un impact semnificativ asupra transmiterii. „Guvernul trebuie să înceteze să mai manipuleze publicul și să fie sincer cu privire la amenințarea pe care pandemia încă o reprezintă pentru ei și pentru Serviciul Național de Sănătate”, au scris editorii.

Într-o schiță a strategiei sale de toamnă COVID-19 publicată marți, OMS a cerut o a doua doză de rapel de vaccin pentru toți cei cu vârsta de cinci ani și peste, cu un sistem imunitar slab, promovarea purtării măștilor în interior și în transportul public, precum și o mai bună ventilație în școli, birouri și alte locuri. Kluge a îndemnat oamenii să ia propriile decizii, chiar și în țările în care autoritățile au renunțat în mare parte la restricțiile privind coronavirusul.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii