Cancelarul Olaf Scholz susține păstrarea în rezervă a celor două centrale nucleare ale Germaniei

Cancelarul german Olaf Scholz a sprijinit decizia ministrului economiei Robert Habeck de a menţine în stand-by două din ultimele trei centrale nucleare ale Germaniei, în loc de a le oferi o prelungire generală a duratei de viaţă, aşa cum cer unele voci din coaliţia sa de guvernare, transmite dpa, potrivit Agerpres.

În loc să fie închise, aşa cum era planificat, la sfârşitul anului, cele două centrale vor fi păstrate în rezervă până la mijlocul lunii aprilie, pentru cazul în care va fi nevoie de ele pentru stabilizarea reţelei de electricitate în sudul ţării, în această iarnă.

Decizia a declanșat, însă, o dispută în interiorul coaliţiei politice reprezentate de cancelarul Olaf Scholz – formată din Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal-Democrat (FDP).

Verzii susțin că trebuie să fie respectată decizia care a fost luată în vremea fostului cancelar Angela Merkel de închidere a ultimelor trei centrale nucleare până la sfârşitul acestui an, urmând astfel eforturile Germaniei de a creşte contribuţia surselor regenerabile.

În schimb, Partidul Liberal-Democrat cere ca funcţionarea centralelor nucleare ar trebui să continue pe termen lung, fiind necesară în contextul în care Germania face acum eforturi să facă față reducerii livrărilor de gaze rusești.

”În principiu, vom continua să renunţăm treptat la energia nucleară”, a declarat marți cancelarul Olaf Scholz (SPD).

Ministrul economiei Robert Habeck, care reprezintă Verzii, a declarat, luni, că guvernul nu a renunțat la planul de reducere treptată a energiei nucleare, dar păstrează cele două reactoare disponibile în standby câteva săptămâni în plus, pentru cazul unei urgenţe în aprovizionare.

Guvernul german intenționează să prelungească durata de funcționare, până la jumătatea lunii aprilie a anului viitor, a două centrale nucleare din sudul Germaniei – Neckarwestheim din Baden-Wurttemberg și Isar 2 din Bavaria. Cea de-a treia centrală nucleară – Emsland, din Saxonia Inferioară – ar urma să fie oprită definitiv, în luna decembrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *