Cancelarul Germaniei Olaf Scholz solicită eliminarea restricțiilor pentru Kaliningrad

Cancelarul german Olaf Scholz a încercat joi să reducă tensiunile din regiunea baltică, cerându-le Lituaniei și Uniunii Europene să ridice restricțiile privind transportul de mărfuri din Rusia către exclava sa din Kaliningrad, argumentând că sancțiunile UE împotriva Moscovei nu ar trebui să se aplice acolo.

Criza a început atunci când UE a implementat noi sancțiuni împotriva Moscovei la mijlocul lunii iunie prin care au interzis importurile de oțel și materiale feroase rusești. Astfel, agenții vamali au început să oprească trenurile de marfă pentru verificări pe linia de tren care furnizează mărfuri din Rusia către Kaliningrad.

Deși această măsură a stârnit numeroase controverse Comisia Europeană a declarat că transportul de mărfuri și mărfuri sancționate ar trebui în continuare interzis, deoarece acestea tranzitează teritoriul Uniunii chiar dacă călătoresc dintr-o parte a Rusiei în alta.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la summitul NATO de la Madrid, Scholz a atras atenția asupra acestei chestiuni: „Uniunea Europeană trebuie să stabilească cadrul și regulile necesare, ținând cont că avem de-a face cu traficul dintre două părți ale Rusiei”, a adăugat el, sugerând că sancțiunile UE împotriva mărfurilor rusești nu ar trebui să se aplice, deoarece aceste mărfuri nu intrau în bloc ca importuri, ci doar treceau în tranzit.

Cu toate acestea cancelarul Germaniei a îndemnat liderii părților implicate să continue dialogul pentru a ajunge la un consens: „Cred că toate părțile implicate fac în prezent eforturi mari pentru a stabili aici o dinamică de de-escaladare”.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii