Canada mizează, din nou, pe energia nucleară

Provicia Ontario din Canada are în plan să-și dezvolte energia nucleară, prin extinderea unei centrale deja existente – care va deveni cea mai mare din lume – și construirea a trei reactoare mici la o altă centrală, transmite Bloomberg.

Aceste ştiri reprezintă o modificare radicală pentru o industrie care a stagnat timp de decenii, pe fondul îngrijorărilor cu privire la siguranţă şi depăşiri de costuri.

Este, de asemenea, un pas important în modernizarea unei reţele electrice învechite, care are nevoie de noi capacităţi, fără a majora costurile la electricitate sau să ameninţe obiectivele de emisii.

Prima mare centrală construită în ultimii 30 de ani

Accidentul de la Fukushima din 2011 a pus o frână globală planurilor privind construcţia de centrale nucleare. De asemenea, întârzierile apărute în extinderea centralei nucleare de la Vogtle (SUA) au oferit noi argumente celor care se opun centralelor nucleare.

Cu toate acestea, provincia Ontario din Canada a decis să continue cu extinderea capacităţilor nucleare.

Extinderea facilităţii Bruce Power va reprezenta prima mare centrală nucleară construită în Canada în ultimele trei decenii și cea mai mare din lume, sugerând că politicile în domeniul energiei nucleare ar putea să fie deblocate.

„Ne reîntoarcem la rădăcinile noastre nucleare şi această revenire nu putea avea loc într-un moment mai important”, spune John Gorman, preşedintele Canadian Nuclear Association.

Ontario vrea să-și dubleze capacitatea nucleară

Numai în provincia Ontario, sunt amplasate 18 din cele 19 reactoare nucleare canadiene, majoritatea construite între 1960 şi 1980, perioadă în care reactoarele de tip Candu au devenit renumite la nivel mondial.

Pe măsură ce creşte cererea mondială pentru energie curată, Canada este pregătită încă odată să fie un important furnizor de reactoare nucleare, atât pe plan intern, cât şi internaţional.

Pe plan intern, agenţia care gestionează reţeaua electrică din Ontario estimează că, până în 2050, această provincie va trebui să cheltuiască 400 de miliarde de dolari canadieni (303 miliarde de dolari SUA) pentru a dubla capacitatea de generare, având în vedere evoluţii precum trecerea la vehiculele electrice şi renunţarea treptată la combustibilii fosili de către locuinţe şi companii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *